Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Και ...καλό Πάσχα!

Τσουρέκι (συνταγή ζαχαροπλαστικής)
Υλικά
7 φλιτζάνια αλεύρι
1 και 2/3 φλιτζάνια βούτυρο
1 και 2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
5 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.
Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο.
Σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει .
Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι .
Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε .
Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη .
Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια.
Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν .
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα.
Ψήνετε για περίπου μία ώρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου